Connect@t, un projecte zero sobre l’adolescència

Aquest curs hem començat la matèria de “Projectes” i hem tractat la interiorització d’un mateix i l’adolescència. Per treballar i aprofundir en aquests aspectes, hem fet diferents activitats dins del projecte “Connect@t”.

La primera activitat que vam fer es diu “Qui sóc jo?” i consisteix en dibuixar-nos tal i com creiem que som nosaltres mateixos, per tal d’aprofundir més en com som. A la segona activitat vam escollir quin dels símbols d’una imatge (una cara contenta, una maduixa, un ratpenat, un formatge, una serp, una lluna…) era el que més ens representava i explicàrem el perquè. Va ser molt interessant conèixer els diferents símbols que escollia la gent i saber quines persones havien posat el mateix símbol que tu. A la següent activitat vam seguir escollint. Aquesta vegada, aquells adjectius que més ens identificaven d’una llista donada (per exemple reservat/entusiasta, impulsiu/tranquil/nerviós…). Primer els vam definir, després els vam triar i per últim els nostres companys ens deien quins eren els que més ens identificaven. Realment va ser molt curiós saber com et veuen els teus companys.

Una vegada havíem tractat aspectes relacionats amb un mateix, ens vam centrar en l’adolescència. Per començar, en grups, vam fer un acrònim de la paraula “adolescència” per tal de definir-la i després, a casa, vam fer el mateix però en comptes de fer-ho nosaltres ho van fer els nostres pares des del seu punt de vista i ens van explicar com va ser la seva adolescència. També vam assistir a una conferència de la Montse Arall, la psicopedagoga del centre. En ella, ens va  definir l’adolescència i ens va explicar els canvis físics i psicològics i les etapes, i la veritat que ens va ajudar a molts a saber què passava realment amb nosaltres mateixos i amb el nostre cos en aquesta etapa en la que ens trobem.

Sabent tot això, vam fer un mindmap per plasmar tot el que ens havien explicat i vam fer un compara-contrasta entre la nostra adolescència i la dels nostres pares o familiars. Fent-ho, una de les conclusions que vam obtenir va ser que segurament nosaltres ho tenim més fàcil que els nostres pares perquè podem trobar informació sempre que vulguem (tot i que hem d’anar en compte amb el que llegim).

Per seguir aprofundint en l’adolescència, ens vam fixar en la seva presència en els mitjans de comunicació. Per començar, vam escoltar la cançó “Som adolescents” i vam fer la rutina de pensament “paraula-idea-frase” per analitza-la. Tot seguit, vam aplicar la rutina de “veig-penso-em pregunto” per analitzar diferents fragments de pel·lícules sobre problemàtiques que es poden donar a l’adolescència. Després, cada grup havia de fer un role-play sobre aquesta problemàtica per tal d’analitzar-la amb tots els companys. Aquestes activitats ens van fer reflexionar sobre problemàtiques i plantejar-nos com les resoldríem.

Per acabar el projecte vam tornar a centrar-nos en nosaltres i en el nostre grup classe mitjançant l’activitat “Expressem com ens sentim”. Vam escriure com ens sentíem respecte cada membre del grup. Cadascú de nosaltres teníem un paper petit per persona (fins i tot per la tutora) i havíem d’escriure seguint aquest format “Jo em sento… (posar un sentiment) quan tu… (alguna cosa que fa l’altra persona)… perquè… (el motiu pel que em sento així) i m’agradaria que… (el que voldries que passés)”. Un cop escrits tots, els vam distribuir i cadascú va rebre un sobre amb tots els missatges. Pensem que aquesta activitat ha fet que moltes persones es portin millor entre sí.

Finalment vam fer una metareflexió, per pensar què has après, com ho has après, que m’ha estat més fàcil/difícil/nou, perquè és important cada activitat que hem fet, quan podré utilitzar-lo i quina opinió tinc de les activitats realitzades.

En conclusió, aquest projecte ens ha agradat molt i hem après molt sobre l’etapa que estem vivint, ens hem sentit identificats i hem après des d’una perspectiva més entretinguda.

Marta Menargues i Marina Escarvajal, (alumnes 2n d’ESO)

 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Traduir »