El Pla de convivència, a ple rendiment

El grup del Pla de convivència s’encarrega de donar forma a tot allò que l’escola porta anys fent per afavorir la bona convivència, i a més, veure els conflictes actuals o els temes que més preocupen a tota la comunitat educativa i intentar donar-los resposta.

L’any passat van fer enquestes a tots els àmbits de l’escola i van extreure allò que més preocupava a cada sector. Una vegada amb això, van començar a elaborar una primera proposta per començar a treballar en xarxa.

Aquesta proposta consisteix en elaborar les nostres pautes de convivència a partir d’allò que més ens preocupa.

Inicialment s’està fent aquest treball amb els alumnes. Durant les primeres setmanes de curs, amb el Projecte 0, els alumnes van fer un llistat d’allò que més els preocupava a quatre àmbits escolars: menjador, pati, desplaçaments i sortides. A continuació, van treballar sobre el que és i no és una PAUTA i sobre quines pautes podríem posar per intentar evitar aquells problemes detectats.

Els secretaris de cada classe van fer dues reunions on van posar en comú el que havia pactat cada classe i a continuació van elaborar uns pòsters informatius per promocionar les PAUTES FINALS. Cada secretari va tornar a la seva classe amb els seus cartells i es va encarregar d’explicar-les a tots els seus companys.

Aquesta només és una primera part del treball. Durant el curs les revisarem i treballarem en propostes restauratives que ens ajudin a disminuir els conflictes que puguin aparèixer.

El més important de tot això és la implicació dels protagonistes en la seva elaboració, seguiment i propostes de mesures restauratives en cas d’incompliment. Tot això, fa que els alumnes valorin molt més el treball i sobretot, en donar-hi importància a allò que a ells els preocupa, els motivem i els impliquem en tot el procés. La conducta acció- reacció/càstig desapareix per establir una comunitat on les solucions als conflictes siguin solucions pensades pels protagonistes, on les respostes o conseqüències siguin lògiques i consensuades i on cada persona tingui les eines per poder fer-ho sense dependre sempre d’una tercera persona.

El camí és llarg i la feina complexa però poc a poc i amb bona lletra aconseguirem encaminar encara més la nostra escola a un lloc on tothom senti que hi forma part i estigui tranquil i a gust, un bon lloc per a tots.

“Les nostres primeres impressions amb el procés són molt positives. Recordo el moment quan ens vam trobar amb els secretaris de primària i poc a poc entraven a la nostra “ sala de reunions” amb la seva etiqueta amb el nom del curs al que representaven, els seus apunts del que havien parlat a la seva classe i aquella cara de sorpresa al veure a tanta gent preparada al voltant de la taula. Una de les secretaries de sisè es va oferir a portar la reunió i fer l’acta. Una vegada estaven tots asseguts expectants vam començar les presentacions on, amb més o menys timidesa, cadascú deia el seu nom i la classe a la que representava. Després van començar a parlar de les pautes que proposava cada classe per un àmbit, i així amb els tres restants. Al principi ho feien molt mecànic i formal, però poc a poc van agafar confiança i van començar un debat molt enriquidor, petits i grans, sobre les pautes, com redactar-les i si eren realment necessàries o no. Això sí, quan van acabar, tot sortien amb un gran somriure i amb cara de satisfacció d’haver fet la feina ben feta.” (Paula Fernández, responsable del Pla de convivència)

 

El segon dia el van dedicar a preparar la difusió i promoció de les llistes finals. Van pensar on penjar els pòsters promocionals, els van enganxar i van gravar un vídeo explicant tot el procés que havíem seguit. Finalment, cada secretari va tenir un dossier amb els cartells per les seves classes i va explicar-les a tots els seus companys.

Ara toca el compromís. Cada alumne s’ha endut una còpia a casa, i amb la família, ha de llegir-la una altra vegada i signar en símbol de compromís a respectar-les.

Aquí teniu el vídeo de tot el procés!

 

 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Traduir »