Treball per racons cooperatius

Avui us volem presentar el treball per Racons Cooperatius.
Els racons de treball són una eina pedagògica molt útil per desenvolupar aprenentatges. Organitzem l’aula en diferents espais dins de la classe on es poden trobar materials diversos amb els quals poden realitzar les activitats. Treballar a través de racons suposa creure en una opció metodològica cooperativa, creativa i flexible on els nens i les nenes poden observar, experimentar, descobrir i elaborar hipòtesis mitjançant diferents activitats en cadascun dels espais. Aquesta metodologia afavoreix l’autonomia, activa el pensament desenvolupant les destreses i capacitats, i potencia les intel·ligències múltiples. Els objectius dels racons cooperatius són:
  • Desenvolupar hàbits d’autonomia personal i social.
  • Ser conscients de les seves capacitats i possibilitats.
  • Mostrar iniciativa en la planificació i seqüenciació de la pròpia acció.
  • Estimular el raonament lògic i la deducció a partir de l’experimentació.
  • Desenvolupar el llenguatge verbal i altres formes d’expressió.
  • Fomentar relacions entre iguals en situacions quotidianes.

 

El dia comença amb l’assemblea, on els “secretaris” es col·loquen la seva medalla i fan la seva feina: ells seran els encarregats de veure quin dia és, el mes de l’any, l’estació en què estan, quin temps fa, passen llista, apunten el menú del dia… i un munt de coses més. En el moment de l’assemblea també s’expliquen els racons i allò que es podran trobar en cada racó de treball.
A continuació cada nen agafa la seva clau i marxa a buscar lloc al racó. Alguns cursos van amb el seu “TWIN” i altres, com els de P3,  van en “solitari”. Ells arriben al racó i enganxen la seva clau al velcro que queda buit. Si es troben que tots els velcros estan ocupats han de marxar a buscar un racó on quedi lliure. En el procés, també han de marcar la seva assistència amb una creu a la llista de control d’assistència i fan l’activitat que es trobin al racó. Una vegada passa el temps marcat recullen el racó, i marxen al següent racó que els falta per realitzar.
Els nens i nenes gaudeixen i, el més important, desenvolupen una nova forma d’aprenentatge que els ajuda a construir, també, una nova manera de treballar.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Traduir »